Amolit (Ammolite) - proprietati fizice si metafizice, indicatii terapeutice - Energia Cristalelor

Du-te la conținut

Amolit (Ammolite) - proprietati fizice si metafizice, indicatii terapeutice

Index Alfabetic > Cristale A - E > ( A )

INFORMAȚII:  
Denumire: provine din combinarea numelui moluştelor preistorice "Amoniţi" cu termenul grecesc pentru piatră şi anume "lithos". Numele acestor cefalopode preistorice este dat după Zeul Egiptean Ammon care era descris ca având cap de berbec cu coarne răsucite în formă de spirală.
Descriere:
este o piatră cu origine organică (biogenică) formată din cochilii fosilizate de Amoniți (predecesorii Nautilului), vietăți care au trăit în urmă cu 65 - 70 milioane de ani, din Paleozoic până spre sfârșitul Cretacicului. Cochiliile elicoidale ale Amoniților erau structurate ca o succesiune de cavități care se umpleau cu gaz, asigurându-le acestora atât flotabilitatea cât și energia necesară propulsiei. Cu toate că aceste fosile se găsesc peste tot în lume, cele mai apreciate din punct de vedere calitativ sunt extrase în estul părții canadiene a Munților Stâncoși, în provincia Alberta. Abia în anul 1981 această piatră a fost recunoscută oficial ca "piatră prețioasă" de către Confederația Mondială a Bijuteriilor. Este compus în proporție de 97% din Aragonit, 1% Fier, 1% Siliciu, 1% urme de alte minerale cum ar fi Magneziu, Mangan, Aluminiu, Crom, Cupru, Bariu, Titaniu, Stronțiu sau Vanadiu. De asemenea poate include Pirită sau Calcit. Amolitul este în sine un strat foarte subțire, până la 8 mm înainte de lustruire și cca. 0,5 - 3 mm după lustruire. Este întâlnit extrem de rar separat de matricea pe care este de obicei fixat iar în urma șocurilor termice (îngheț/dezgheț) sau mecanice (presiunea rocilor sedimentare) poate fi extrem de fragmentat, această structură fiind cunoscută sub denumirea de "solzi de balaur/Dragon" sau "piele de balaur/Dragon".
Compoziție chimică: CaCO3
Duritate: 4,5 - 5,5 (din 10).
Luciu: gras, vitros pe suprafețele lustruite, opac.
Sistem de cristal: orthorombic.
Culori: poate prezenta toate culorile spectrale însă, datorită sensibilității mari a straturilor responsabile cu anumite nuanțe de culoare, predomină roșul, verdele și galbenul, nuanțele de albastru sau violet fiind mai rare. Grosimea cristalelor individuale determină culoarea văzută, cele mai groase dau culoarea roșie iar cele mai subțiri culoarea albastră/violet. Când este proaspăt extras, culorile Amolitului nu sunt atât de spectaculoase, acesta necesitând lustruire pentru a-i fi pus în valoare întregul potențial de culori. Pentru protecție, de cele mai multe ori este acoperit cu diverse rășini epoxidice sau cu un strat de Cuarț, pietrele asamblate care rezultă în urma acestui proces numindu-se dubleți sau tripleți, în funcție de procedeul folosit.
Alte denumiri: Iniskim, Buffalo Stone.
Legenda:
această piatră considerată un talisman puternic, foarte apreciată și onorată de nativii nord americani, cunoscută sub numele de "Iniskim" sau "Buffalo Stone" are o legendă care s-a născut cu mult timp în urmă, înainte ca oamenii să fi avut cai. În acele vremuri, datorită faptului că nu se puteau deplasa suficient de repede pentru a urmări turmele de bizoni, existau perioade în care hrana era puțină și foametea amenința oamenii. Într-o astfel de perioadă, trei surori adunau lemne de foc. Datorită greutății lemnelor strânse cureaua celei mai mici fete se rupse iar lemnele se împrăștiară pe jos. În timp ce fata repara cureaua, ea auzi o voce cântând. Speriată, s-a ridicat să plece dar vocea a chemat-o din nou. Privind mai atentă a observat în direcția vocii, alături de grămada ei de lemne, o piatră ciudată așezată pe o grămăjoară de păr de bizon. Vocea, venind din piatră, a început să cânte din nou: "Tu femeie, să mă duci cu tine! Eu am puteri deosebite! Bizonul este medicina noastră". În acea noapte fata a avut un vis: piatra a venit la ea şi a cântat din nou "Eu am venit la tine şi la poporul tău pentru că îmi este milă de tine. Eu pot vorbi cu Bizonii şi îi pot aduce aici. Te-am ales să mă aduci în tabără pentru că ești smerită și știu că gândurile tale sunt bune. Eu pot aduce cu puterea pe care o am Bizonii înapoi dar trebuie să îi avertizezi pe oamenii tăi că puterea mea este întotdeauna anunțată de o furtună puternică, iar când aceasta va ajunge în satul vostru va arăta ca un Bizon, un taur singuratic. Trebuie să le spui oamenilor să nu îi facă rău....restul turmei va veni în scurt timp după ce acesta va trece în siguranță prin tabără". Cu toate că au existat si sceptici, bătrânii satului au permis tinerei fete să conducă ceremonia sacră închinată pietrei cu culori deosebite. Femeia a acoperit piatra cu vopsea sacră, a incantat rugi și cântece, apoi a frecat piatra de patru ori de corpul ei și a cântat "acest Iniskim, omul meu, acesta este puterea" şi toţi oamenii au fost anunţaţi că trebuie să se pregătească pentru o furtună mare şi să nu îi facă nici un rău Bizonului singuratic care va apărea în tabără. În scurt timp briza se transformă în vânt iar capacele corturilor fluturau zgomotos. Femeile speriate stăteau cu sufletul la gură când deodată se auziră în tabără bătăi puternice de copite și o respirație grea. Nimeni însă nu îndrăzni să se atingă de Bizonul singuratic iar în dimineața în care furtuna s-a oprit, oamenii au descoperit pe pășunea de lângă tabăra lor o turmă mare de bizoni. Începând de atunci oamenii venerează "Iniskim" și îl țin așezat pe o bucățică de blană de bizon în altarul din interiorul cortului.
Plinius cel Bătrân, marele istoric roman, considera aceste pietre ca fiind sfinte și având puterea de a descătușa visele și premonițiile.
Exploatări: Canada.
Notă: începând cu anul 2007, Amolitul este piatra oficială a orașului canadian Lethbridge.
Atenție: este o piatră deosebit de fragilă. Dacă nu este montată în dubleți, tripleți sau acoperită cu rășină epoxidică, trebuie ferită de șocuri mecanice.

PIATRĂ RECOMANDATĂ PENTRU:
ZODIILE:
toate zodiile, predominant pentru Vărsător.
LUNA DE NAȘTERE: -
TALISMAN NOROCOS: -
ZIUA DE NAȘTERE: -
ANUL NAȘTERII: -
PLANETA GUVERNATOARE SAU DOMINANTĂ: -
INFLUENȚA NUMEROLOGICĂ: pentru cei născuți sub influența numarului 4 și 7.
ANIVERSARE: -
CHAKRE : toate, predominant Chakra celui de Al Treilea Ochi.
POLARITATE: Yin și Yang.
PROFESII: -  

EFECTELE ASUPRA PURTĂTORULUI:
Este o piatră de transformare. Convertește energia negativă, prin curgerea într-o spirală armonioasă, în energie pozitivă (Spirala de Aur - reprezentarea matemetică a seriei de numere Fibonacci, aceasta fiind fundamentul pe care tot ce există în Univers se extinde și evoluează).
Se spune despre această piatră că poate capta Energia Universală și poate dărui puteri vindecătoare posesorului stimulându-i curgerea Energiei Vitale (Qi) prin organism.
Este o piatră de curățare karmică.
Eliberează de stres, relaxează, energizează și liniștește utilizatorul aducând o pace profundă interioară.
Mărește creativitatea, înțelepciunea, capacitatea intelectuală, bunăstarea generală și ajută la o mai bună conștientizare a fenomenelor și energiilor care ne înconjoară.
Ținută în casă va aduce sănătate, prosperitate, abundență, noroc și fericire în familie iar dacă este plasată la birou sau în mediul de lucru va aduce o mai bună înțelegere cu colegii și cu șefii.
Stimulează instinctele de supraviețuire.
Bun pentru meditație și concentrare, poate stimula trezirea Energiei Kundalini.
Îmbunătățește metabolismul celular, contribuie la o mai bună absorbție a substanțelor nutritive, întărește sistemul imunitar.
Aduce rezistență fizică la efort și vitalitate, stabilizează pulsul și ajută activitatea inimii..

Este indicat în cazuri de tulburări degenerative, depresie, dureri musculare sau de articulații, pentru afecțiuni ale craniului sau urechii interne, pentru afecțiuni ale plămânilor.

Active Search Results
Înapoi la cuprins