Curiozitati din lumea cristalelor - Energia Cristalelor

Du-te la conținut

Curiozitati din lumea cristalelor

Meniu > Materiale Asociate
  • Elementul chimic Carbon este prezent în stare pură în mai multe forme. Diamantul este un polimorf al Carbonului. Grafitul este un alt polimorf. Aceste două minerale sunt compuse din același element chimic dar au structuri și proprietăți total diferite. Diamantul este foarte dur (este elementul de top pe scara MOHS a durității), Grafitul este moale (mina unui creion...). Diamantul este un izolator electric excelent, Grafitul este un foarte bun conducător de electricitate. Diamantul este abrazivul suprem, Grafitul este un lubrifiant foarte bun. Diamantul este transparent, Grafitul este opac. Diamantul cristalizează în sistemul izometric (cubic) iar Grafitul cristalizează în sistemul hexagonal. Este oarecum surprinzător faptul că, la temperaturile și presiunile de suprafață, Grafitul este o formă stabilă de Carbon. De fapt, toate Diamantele la sau aproape de suprafața pământului sunt în prezent în curs de transformare în Grafit. Din fericire, această reacție este extrem de lentă.


  • Zirconiul poate cristaliza în sistem tetragonal – rezultând astfel cristalul de Zirconiu, cel mai vechi cristal de pe Pământ. El a fost găsit în munţii din Australia, cu o vechime estimată la 4,4 miliarde de ani. Se foloseşte ca înlocuitor pentru diamante, atât în industrie, cât şi la bijuterii.


  • Cele mai mari cristale de pe Pământ se găsesc în Giant Crystal Cave (Caverna Giganților de Cristal) din Mexic. Se află la aproximativ 300 de metri sub deșertul Chiuhuahua, într-o peșteră care conține 170 de cristale uriașe de gips, unele dintre acestea având 12 m lungime şi peste 2 m în diametru. Un astfel de cristal poate cântări până la 55 de tone.


  • Mercurul este singurul metal care se găseşte în stare lichidă. Intră în componenţa termometrelor, deoarece se dilată când este încălzit şi se contractă când este răcit.


  • Există cristale radioactive: Autunitul. Acesta conţine Uraniu în structura sa. Este un mineral destul de comun şi poate fi exploatat pentru extragerea Uraniului.


  • Apa cristalizată formează fulgii de zăpadă. Dar, în timpul coborârii pe sol, atrage diverse substanţe din atmosferă, de obicei poluanţi. Astfel, deşi este albă, zăpada poate fi toxică pentru noi.


  • Nisipul provine din erodarea altor roci, minerale sau cristale. Componentul principal din nisip este Cuarţul. În lume există doar două plaje cu nisip verde. Şi nu sunt vopsite sau poluate de substanţe chimice. Culoarea se datorează activităţii vulcanice din zonă, fiind dată de cristale. Una dintre plaje, este în Hawaii, plaja Papakolea.


  • Meteoriţii sunt vizitatori veniţi din spaţiu, care provin din corpuri cereşti diferite de planeta noastră. Meteoriţii de tip pietros conţin de obicei nichel şi fier. Meteoriţii conţin minerale ce nu au fost încă descoperite pe Pământ: Cohenit, Moissanit şi Schreibersit.


  • NaCl cristalizat formează sarea. Este una dintre cele mai abundente resurse de pe glob. Dacă oceanele s-ar evapora, în urma lor ar rămâne peste 6 milioane de metri cubi de sare. Astfel de depozite pot fi văzute la Marea Moartă.


  • Diamantul Cullinan, cunoscut și sub numele de Steaua Africii, este cel mai mare diamant descoperit vreodată. Avea 3106.75 de carate, aproape 700 de grame și o valoare estimată la 400 mil. dolari. A fost descoperit într-o exploatare din Africa de Sud, în 1905, dar din păcate, astăzi nu mai poate fi admirat, deoarece a fost tăiat în peste o sută de bucăţi. Una dintre bucăţi face parte din tezaurul Angliei; pe sceptrul regal există un diamant Cullinan de 530 de carate.


  • Diamantele sunt o resursă rară pe glob, dar un Diamant albastru este şi mai rar. Diamantele albastre au această culoare deoarece, când au apărut, printre structura tridimensională din atomi de carbon s-au întrepătruns şi atomi de bor. Preţul unui astfel de exemplar este foarte ridicat.


  • Toate diamantele au asociată o unitate de măsură specifică. E vorba despre carat, noţiune diferită de cea omonimă folosită când se vorbeşte despre puritatea aurului. Caratele unui diamant oferă date despre greutatea sa. Cu cât va fi mai greu, cu atât va avea mai multe carate, deci şi un preţ mai ridicat. Un carat este echivalentul unui diamant de 200 de mg.


  • Crisoberilul, când este tăiat în formă de dom, poate prezenta o bandă de lumină de-a latul vârfului, care arată ca ochiul unei pisici.


  • Uneori, un mineral formează un cristal care se îmbracă cu alt mineral. Când mai multe minerale s-au format sub acesta, se poate vedea primul mineral ca o „fantomă”, închisă în al doilea mineral. Cuarţul şi Calcitul sunt două minerale care deseori se formează aşa.


  • Dacă priveşti printr-o bucată transparentă de Calcit, poţi vedea două imagini, deşi numai una este prezentă în realitate. Această varietate de calcit se numeste Spat de Islanda sau Calcit Optic.


  • Cesiul este un metal derivat din rarul mineral Polucit. Acest metal este sensibil la lumină. Ca urmare, este folosit la fabricarea uşilor electrice cu senzori de miscare care se deschid înainte de a ajunge la ele şi se închid după ce treci.


  • Lepidolitul, sau mica mov, îşi trage numele din cuvântul grec „lepidos”, care înseamnă „fulg” sau „solz”. Când urmează să plouă, mineralul absoarbe apă din aer şi devine violet închis. Când vremea va fi frumoasă, piatra se usucă şi are o culoare gri deschis.


  • Mineralul de Cupru roşu, Cupritul, se găseşte deseori sub formă de cristale împletite. Acest tip de Cuprit se numeşte Calcotrichită.


  • Mineralul numit Staurolit, care se găseşte în şisturile de Mică, apare ca nişte cristale gemene. Aceste cruci naturale sunt uneori la fel de perfecte ca crucile de pe clopotniţa unei biserici.


  • Când fulgerul loveşte în nisipul ud, se formează nişte tunele sub formă de fulger, numite Fulgurite. Acestea sunt cunoscute şi sub numele de „Fulger Pietrificat”.


  • Uraniul sau alte minerale radioactive schimbă culoarea altor minerale când intră în contact cu acestea. Când Feldspatul vine în contact cu mineralul de uraniu, devine roz sau roşu, prin „bombardament” radioactiv. În același mod Cristalul de Stâncă se poate transforma în Cuarț Fumuriu.


  • Ambra, denumită şi chihlimbar, răşină fosilă solidificată de la unele specii de răşinoase, se încarcă cu electricitate prin frecarea cu o stofă de lână, iar bucăţile de hârtie se lipesc de ea.


  • Pectolitul găsit în bazalt este un mineral ce apare adesea ca o plantă de cactus rotundă. Acele sale înţeapă asemeni celor ale cactusului şi sunt foarte greu de scos din piele. Nu i s-a descoperit nici o întrebuinţare. O varietate a acestui mineral, magnetita, are proprietăţi magnetice naturale. Ea poate atrage şi ţine agrafe de birou, cuie, bolduri.


  • „Ouăle tunetului” sunt mase compacte rotunde, în formă de ouă, complet umplute cu varietatea cuarţului numită Agat. Îşi trag numele de la indienii din Oregon, care credeau că zeii lor furioşi le aruncau aceste pietre în timpul furtunilor cu trăsnete.


  • Realgarul este un mineral de Arseniu roşu, care se transformă într-un auripigment galben, un alt mineral de Arseniu, când este expus la lumină pentru un anumit timp.


  • Criolitul este un mineral care deviază lumina ce trece prin el, în acelaşi fel în care apa deviază lumina. Nu se dizolvă în apă. Dacă o bucată de Criolit este lăsată în apă, ea nu va putea fi văzută, chiar dacă este acolo.


  • Malachitul este un mineral de aramă albastru, verde şi azuriu. Se găseşte uneori într-un grup sub formă de mingii, care arată ca un ciorchine de strugure.


  • Femeile egiptene foloseau mineralul numit Stibină pentru a-şi contura ochii.


  • Hematitele îşi grupează adesea cristalele în jurul unui centru, ca petalele unui trandafir.


  • Baritina este un alt mineral care se găseşte sub formă de trandafir. Aceste varietăţi sunt numite „trandafiri de fier”.


  • Unele minerale, ca Gipsul şi Cuarţul, se formează atât de repede, încât bule de aer sunt prinse în cavităţile lor. Aceste balonaşe pot fi auzite dacă scuturi mineralul.


  • Aurul şi Argintul sunt adesea găsite în roci, sub formă de filoane groase, care arată ca pasta de dinţi ce a fost stoarsă din tub.


  • Mineralele ce conţin Argint, Pirargiritul şi Proustitul, amândouă de culoare roşie, se schimbă în negru la lumina zilei. Pentru a-şi păstra culoarea, trebuie ţinute la întuneric.


  • Hematita („hema”, cuvânt grec ce înseamnă „sânge”) este un mineral maro-roşcat care se găseşte în mase sub formă de rinichi.


  • Mineralul alb, Aragonitul, se găseşte deseori în mase ramificate ce arată ca şi coralii marini, dar şi ca brăduţii.


  • Cea mai mare geodă de Coelestin cunoscută are în punctul său cel mai larg 10,7 metri în diametru și este situată în vecinătatea localității Put-in-Bay, Ohio pe insula South Bass din Lacul Erie. Geoda a fost transformată într-o peșteră, cu numele de Crystal Cave, care poate fi vizitată. Cristalele care compuneau podeaua geodei au fost eliminate însă cele rămase au grosimi de până la 46 cm și se estimează că ar cântări aproximativ 135 kg fiecare.


  • Queen of Kilimanjaro - Cel mai faimos cristal de Tanzanit (242 carate) este ”Queen of Kilimanjaro” care împreună cu 803 briliante este montat pe o tiară aflată într-o colecție particulară.


  • The Black Star of Queensland - Având 733 de carate (147 g), o culoare deosebită și o calitate superioară, acesta este cel mai mare Safir Stea montat vreodată într-o bijuterie. A fost descoperit în Australia în anul 1930, expus sporadic în d iferite muzee, subiect a multor litigii privind dreptul de proprietate, în momentul de față se află într-o colecție particulara și din păcate există o probabilitate mică sa fie din nou expus publicului.


  • Empress of China - Unul dintre cele mai mari specimene de Rodocrosit extras vreodată, de o calitate remarcabilă, a fost expus în vara anului 2011 în Muzeul de Geologie Colorado School of Mines. În valoare de 1,6 milioane dolari, specimenul   a fost descoperit în primăvara anului 2010 în China, mina Wutong din provincia Guangxi, fapt care a dus si la denumirea dată acestui cristal (Empress of China - Împărăteasa Chinei). În partea cea mai mare dimensiunea cristalului atinge aproximativ 38 cm iar petalele au dimensiuni de până la 19 cm.


  • Star of India - Este unul dintre cele mai mari Safire Stea din lume având o greutate de 563,35 carate (112,67 g). Ceea ce este neobișnuit la această piatră este faptul că prezintă fenomenul de asterism pe ambele fețe. A fostdescoperit în Sr i Lanka iar în anul 1900 bogatul finanțator J.P. Morgan a donat piatra Muzeului American de Istorie Naturală din Central Park, New York City, unde este găzduit și în prezent.


  • Gachala Emerald - Descoperit în anul 1967 în mina Vega de San Juan din Columbia, este unul dintre cele mai mari (858 carate) și cele mai renumite Smaralde din lume. Fiind denumit după districtul în care este localizată mina care a dat lumii   acest giuvaer, este unul dintre cele mai frumoase Smaralde descoperite vreodată datorită calității superioare pe care această piatră o prezintă. Are o culoare verde închis și este un pic mai mare decât o minge de golf (aproximativ 5 cm / 5 cm). Minele Gachala sunt responsabile pentru extragerea și a altor Smaralde spectaculoase cum ar fi "Emilia Emerald" de 7025 carate şi "El Monstro Emerald" de 16020 carate. În prezent "Gachala Emerald" este găzduit de Muzeul Național de Istorie Naturală din Washington DC, care face parte din vestitul Institut Smithsonian din aceeași localitate. Piatra a fost donată muzeului în anul 1969 de către faimosul bijutier Harry Winston din New York.


  • Empress of Uruguay - Cu o greutate de aproximativ 2,5 tone și o înălțime de 3,27 metri, aceasta este considerată cea mai mare geodă de Ametist din lume. În urmă cu 5 ani a fost transportată din Brazilia în Australia unde a fost expusă la Cr ystal Caves at Atherton lângă orașul Cairns. Containerul special de oțel în care a fost transportată a trebuit să fie construit în jurul ei iar pentru a putea fi manevrată și ridicată în poziția actuală au fost necesare două macarale. Prețul estimativ al geodei este de 250.000 de dolari australieni dar aceasta nu este de vânzare.


  • American Golden Topaz - Este una dintre cele mai mari pietre prețioase fațetate din lume iar cu un număr de 172 de fațete și o greutate de 22.892,5 carate (4,5785 kg) este cel mai mare Topaz galben fațetat din lume. Este expus la Muzeul Naț ional de Istorie Naturală din Washington DC, parte componentă a Institutului Smithsonian din aceeași localitate, alături de alte două cristale gigantice neprelucrate de Topaz (Lindsay Uncut Topaz - 31,7514 kg și Freeman Uncut Topaz - 50,3487 kg).


  • Black Prince's Ruby - Este un Spinel, aproximativ de mărimea unui ou de găină, cu o greutate de 170 carete (34 grame) ce este montat în partea din față pe Coroana Britanică deasupra diamantului Cullinan ll (317.40 carate - 63.48 grame). Ace st Spinel despre care s-a crezut inițial că ar fi Rubin are o istorie cunoscută încă din secolul 14 fiind una dintre cele mai vechi dintre Bijuteriile Coroanei Regatului Unit. Această bijuterie a fost dăruită conducătorilor Angliei de către Edward de Woodstock (Black Prince) în anul 1367.


  • Argyle Pink Jubilee - Este cel mai mare Diamant roz natural descoperit în Australia. Acesta a fost extras în regiunea East Kimberly din Australia de Vest, în mina de diamante Rio Tinto Argyle de unde provin mai bine de 90% din diamantele na turale roz din lume. În varianta neprelucrată a avut o greutate de 12,76 carate și a fost expus în întreaga lume inclusiv în Hong Kong și New York.


  • Centenary Diamond - Descoperit în anul 1986, este al treilea cel mai mare diamant extras în Premier Mine din Africa de Sud. Având 599 carate (120 grame) în stare brută acesta a fost tăiat în formă de ou cu 247 de fațete (273,85 carate - 54, 77 grame) de către o echipă de ingineri special aleasă coordonată de oameni cu experiență recunoscută având în vedere valoarea de cel puțin 90 de milioane de dolari a acestei pietre. Diamantul a fost notat de către Gemological Institute of America cu litera D ceea ce reprezintă cel mai înalt grad care poate fi acordat unui diamant incolor, acesta fiind considerat fară cusur atât la suprafață cât și în interior.


  • Granatul Albastru - A fost descoperit în Madagascar în anul 1990. Această varietate a Granatului este deosebit de rară și are proprietatea deosebită de a-și schimba culoarea în funcție de tipul sursei de lumină (pleocroism). Astfel, având o   culoare albastră-verzuie la lumina zilei, aceasta se schimbă în purpuriu sub lumina unui bec incandescent. Din aceste cauze fiecare carat este evaluat la 1,5 milioane de dolari.


  • Pink Star Diamond - Prezentat inițial de modelul Annabeth Murphy-Thomas la casa de licitații Sotheby din centrul Londrei, acest superb inel cu Diamant Roz a fost scos la licitație în Geneva la 13 noiembrie 2013 cu prețul de pornire de 60 mi lioane dolari și a fost vândut la exorbitanta sumă de 83 milioane dolari. Diamantul tăiat și montat pe inel măsoară 2,69cm/2,06cm și are 59,60 carate (11,92 grame). Acesta a fost extras în anul 1999 în minele de diamante din Africa de Sud și a avut în stare brută 132,5 carate.


  • Musgravit - Este un membru extrem de rar al familiei Taaffeite, descoperit pentru prima dată în anul 1967 în Munții Musgrave Ranges din sudul Australiei. Cu toate acestea abia în anul 1993 a fost raportat primul Musgravit fațetat în regiune a Tunduru din Tanzania. Acesta cântărea 5,93 carate și avea o tăietură ovală. Până în anul 2005 existau numai opt exemplare de Musgravit însă în ultima perioadă mineralul a mai fost descoperit în Groenlanda, Madagascar, Antartica, Sri Lanka și Tanzania. Cu o duritate de 8 - 8,5 pe scara MOHS și având în vedere raritatea acestui cristal prețul unui carat poate depăși 35.000 de dolari.


  • Yttrium - Element chimic notat cu simbolul Y, având numărul atomic 39, este un metal de tranziție găsit de obicei în combinație cu alte minerale în așa numitele "pământuri rare" acesta fiind întâlnit extrem de rar ca un element liber. Cu t oate acestea se consideră că 31 ppm (parts per milion) din scoarța Pământului este reprezentată de Yttriu, ceea ce face din acesta un mineral de 400 de ori mai frecvent decât Argintul. S-a constatat că rocile Lunare colectate în timpul proiectului american Apollo au un conținut ridicat de Yitriu. Acest mineral se găsește în cele mai multe, dacă nu chiar în toate, organismele vii și tinde să se concentreze în ficat, rinichi, splină, plămâni și oase. Chiar și laptele matern conține 4 ppm Yttrium.


  • Benitoit - Este un mineral rar, un silicat de Bariu și Titan, de culoare albastră, ce se găsește numai în California de Sud în San Benito County. Sistemul hexagonal în care cristalizează Benitoitul duce la formarea unor cristale cu formă ra ră de stea cu 5 vârfuri sau chiar și mai rară cu 6 vârfuri "Steaua lui David". Datorită frumuseții sale și a faptului că ocupă un loc în top 10 al celor mai rare pietre, prețul unui carat de Benitoit poate depăşi 1000 de dolari. Prețul acesta este mai mic decât cel al Diamantului sau Rubinului dar este este cu mult mai mare decât cel al altor pietre rare.


  • Chalcanthit - este un mineral rar din clasa sulfaţilor, cu o culoare albastră deosebită, ce apare în ultimele faze de oxidare a depozitelor de Cupru. Având în compoziție Cupru, Sulf, Hidrogen și Oxigen este un mineral extrem de solubil în apă fapt care duce la apariția lui aproape exclusiv în zonele aride. Cuprul este unul dintre elementele prezente în organismul uman însă în cantități mari acesta devine toxic și poate induce moartea. Datorită faptului că este solubil în apă, pentru a evita o eventuală supradoză extrem de periculoasă care ar putea afecta grav sănătatea "cercetătorului", Chalcanthitul NU TREBUIE GUSTAT. Manipularea unor astfel de cristale trebuie făcută cu mare precauție. Numai câteva cristale pot ucide iazuri întregi de alge şi pot provoca ameninţări grave de mediu.

  • Pentru 10 - 15 dolari pe zi, salariu considerat destul de mare în Indonezia, localnicii extrag Sulf cu o puritate ridicată în condiții extrem de riscante din fumarolele Craterului Ijien din estul insulei Java. Ei cară 2 sau 3 încărcături pe zi, fiecare încărcătură având undeva între 70 și 100 kg și sunt întotdeauna atenți la vânt care schimbându-și direcția poate aduce vaporii toxici în direcția lor punându-le astfel viețile în pericol.

  • Panguit - Este un mineral descoperit de curând de către Chi Ma, director la Geological and Planetary Sciences division’s Analytical Facility din cadrul California Institute of Technology. In urma studiilor efectuate asupra meteoriților, cu ajutorul microscopului electronic, cercetătorul a identificat mineralul ca incluziune a Meteoritului Allende si l-a descris pentru prima oara în anul 2012. Panguitul este un oxid de Titan care mai contine in formula sa chimică și Scandiu, Aluminiu, Magneziu, Zirconiu, Calciu și Oxigen. Denumirea acestui mineral a fost dată după Pan Gu, personaj al mitologiei Chineze, gigantul paros care a separat energiile Yin și Yang cu o lovitură a uriașului său topor creând astfel Cerul și Pământul. Mineralul este considerat ca fiind unul dintre cele mai vechi minerale din Sistemul Solar.

Înapoi la cuprins